Sprøjteorgasme kan give bagslag

Nogle kvinder nyder at sprøjte men en sexologisk rådgiver advarer om ulemper

Af Lars Gudmund Hansen

”Kvinders sprøjteorgasme eksisterer, og nogen nyder det,” fastslår parterapeuten Maj Wismann. Der er læger, som afviser, at det overhovedet findes, men hun er ikke i tvivl. Kvinder fortæller om det i hendes sexologiske brevkasse, og på instruktions-dvd’er kan man se, hvordan der sprøjtes lystigt.

Sprøjt kan koste dyrt
Sprøjteorgasme er blevet moderne i sexlivet, for det giver nogle kvinder en dybere orgasme og mændene et bevis på deres egen formåen. For nylig har DR’s ungdomsprogram ”Sexministeriet” demonstreret teknikken. Men der kan være en pris at betale, advarer Maj Wismann. Nogle af de kvinder, som hun har fået henvendelser fra, har oplevet en uheldig konsekvens: Efter at de har lært sig sprøjteorgasme, kan de senere hen ikke lade være med at sprøjte, når de kommer. ”Hver gang de bliver liderlige, begynder de at lække væske. Og nogle bliver nødt til at bruge vådliggerlagen,” fortæller hun. En af kvinderne har helt opgivet sex i flere år, fordi hun bare ikke orkede sprøjteriet mere.

Ingen kur
Det alvorlige er, at man ikke kender nogen kur, synes Maj Wismann. Hun har forhørt sig rundt om blandt de førende eksperter – også udenlands. Men ingen kan fortælle hende, hvordan man kan holde op med at sprøjte igen, hvis sluserne bare åbner sig, hver gang man har sex. Og bækkenbundsøvelser klarer ikke problemet, har hun erfaret. ”Nu siger jeg i min sexologiske rådgivning, at hvis man vil eksperimentere med sprøjteorgasme, så skal man være villig til at løbe den risiko,” fortæller hun. ”Jeg ved ikke om det er en procent eller en promille, for det er der ingen, der ved. Men folk skal være advaret.”

Myterne
Der er mange myter om kvindelig sprøjteorgasme. Faktisk er det slet ikke i sig selv en orgasme. Sprøjtet kommer af sammentrækningerne ved en skedeorgasme. Den udløses fra kvindens G-punkt, og sprøjtet er bare en bivirkning. Og det sprøjter heller ikke altid. Tit siver væsken bare ud, mens man dyrker sex. Maj Wismann er også i tvivl om, hvad det er for en væske. Én teori er, at det kommer fra særlige kirtler ved kvindens urinrør. Måske er det rigtigt, men det passer bare ikke med de to til tre deciliter, der kan sprøjte ud. Hun mener ikke, at nogen har undersøgt det videnskabeligt til bunds.

I dybden med dit sexliv
På nettet reklameres der med kurser, hvor alle kvinder kan lære at sprøjte. ”Jeg ved ikke, om alle kan lære det,” erkender Maj Wismann. ”Måske kan alle træne sig op til det. Alle kan jo også træne sig op til at løbe et maraton, siges det. Men spørgsmålet er: Er det dét, vi skal?” Hvis folk keder sig i sexlivet, så skulle de måske hellere gå i dybden end i bredden, synes hun. Hvorfor købe sig fattig på sexlegetøj, hvis den store nydelse kunne komme fra at lære at give suveræne klitoris-orgasmer eller blowjobs? Vi danskere har meget at lære i sengen, hvis vi tør gå i dybden, fastslår Maj Wismann.

Artiklen blev offentliggjort på
parterapeuten Maj Wismanns hjemmeside